Boekbespreking Kleuren in de lucht

Sarah Morton (www.dus-sarah-morton.info): Hein van Elteren ken ik van
Kinder-Avonturenland. Daarnaast heeft hij een aantal boeken op zijn naam staan.
Kleuren in de lucht sprak me meteen aan.

Jenny is een dromerig, blond meisje van zeven jaar. In een mooi verhaal kan ze helemaal opgaan. Dan is ze zelf een prinses, of een kat of een vis in de zee.
Ze leidt een gewoon leven en groeit op in een arbeidersgezin. Vaak voelt ze zich eenzaam en onbegrepen. Veel houdt ze voor zich, omdat volwassenen het toch niet begrijpen. Hun werkelijkheid sluit niet aan bij haar belevingswereld en andersom.
Jenny is een gevoelig meisje dat zich de pijn en het leed van andere mensen en dieren aantrekt. Ruzie doet haar veel verdriet.

Op een dag ontmoet ze Ralf, een vurig, donker jongetje van haar leeftijd. Meteen voelt het vertrouwd, alsof ze elkaar al heel lang kennen. Als broertje en zusje.
Al lijken ze tegenpolen, er is meteen een band. Ze begrijpen elkaar en ook hij ziet overal kleuren.
Ze dromen van een wilde, mooie tuin waar ze woonden voordat ze hier geboren werden. Je kon daar eindeloos spelen, op onderzoek uitgaan. Als je honger had, pakte je wat vruchten. Voelde je je vuil, ging je in het meertje poedelen. Kreeg je slaap, klom je in een boomhut of ging in het mos, onder een struik liggen. Iedereen was aardig voor elkaar. Volwassenen speelden gewoon met de kinderen mee.

Ze komen bij elkaar langs. Ralf woont in een vegetarisch, boeddhistisch gezin. Zijn ouders zijn gescheiden. Alles is daar anders. Het huis vindt ze prachtig, vooral het glazen puntdak (een piramide) en de nieuwetijdsmuziek.
Hun band wordt steeds sterker. Met een streng van licht zijn ze met elkaar verbonden.

Ralf mag mee naar het vakantiehuisje. Daar beleven ze de tijd van hun leven. Ze zwemmen, spelen in bossen en ontmoeten de Leuke Wensheks en de Vuurprins die hen over het plan vertellen om de wereld weer mooi, gezond en liefdevol te maken en waar kinderen bij betrokken worden.
Als de vakantie voorbij is en Ralf opgehaald wordt, is het mis. Zijn moeder is diep teleurgesteld in hem omdat hij vlees heeft gegeten. Ze had bewust niet tegen Jenny’s ouders gezegd dat hij dat niet mocht hebben; hij had zelf maar zo verstandig moeten zijn. De moeder en stiefvader willen hem ‘helpen’ om rustig en zacht te worden.
Jenny en Ralf verliezen het contact.
Mijn hart brak toen ik dit las. Zelf ben ik ook vegetarisch, maar een kind straffen omdat hij met de pot mee eet…
Ralf verliest het vertrouwen in het leven, geeft het op, waardoor de Nare Wensheks hem in haar macht krijgt. Jenny laat het hem niet in de steek. Ze is vastbesloten om hem te bevrijden.

Aan het begin leest het moeizaam. De schrijver tracht de lezer te betrekken in het verhaal met zinnen als: “Misschien heb je dit zelf ook wel eens meegemaakt?”
Het trok me uit het verhaal en kauwde dingen voor.
Verder in het boek laat hij het verhaal zichzelf vertellen en kon ik meegaan in wat de kinderen meemaakten. Het verhaal laat ook zien hoe sterk kinderen zijn, vaak zijn ze beter in staat om uitdagingen het hoofd te bieden dan volwassenen.
Beeldende beschrijvingen ook. Iemand bliksemt als hij boos is. Gevoelens uiten zich vaak in kleuren. Blijdschap is warm en licht.

Dit boek is niet alleen voor kinderen, veel thema’s gaan ook volwassenen iets aan en het kan hen helpen om zich te verplaatsen in de wereld van hun kind.

Kleuren in de lucht.
Hein van Elteren  (Kinder-Avonturenland)
ISBN: 978 90 73798 08 3
www.kinderavonturenland.nl

 

This entry was posted in 2012, Actueel, Andersdenkenden, Bewustzijn, jeugdzorg, Kinderen, Levensverhaal, Lezing, Maatschappij, Ouders, recensies, School, Verwerking ervaringen kindertijd, Vriendschap, Vroegkinderlijke ervaringen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.