Recensie WJNVI door Hein van Elteren – Kinderavonturenland

Boeiende en inhoudelijke recensie door Hein van Elteren, namens Kinder-Avonturenland
www.kial.nl

Wat je niet verteld is…
Over kinderen in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij

Door Sarah Morton
Onder redactie van Iwanjka Geerdink
Uitgeverij Deniesa, 2012
ISBN/EAN 978-90-815775-0-2Werd jij als kind serieus genomen door je omgeving? Kreeg jij de liefde en waardering die je graag wilde? Was er genoeg ruimte voor je eigen mening en je creativiteit?
Waarschijnlijk (lang) niet altijd, anders zou je dit stukje niet lezen. Het is ook niet zo simpel.
De meeste ouders en onderwijzers geven weliswaar echt om kinderen, maken het beste van de opvoeding, maar hebben hun eigen jeugdervaringen en gewoontepatronen nog niet voldoende verwerkt, zodat ze die onbewust toch weer gaan herhalen naar de volgende generatie(s) toe.

In Wat je niet verteld is… beschrijft Sarah Morton gedetailleerd en tegelijk zeer compleet (350 bladzijden lang!) alle aspecten van de opvoeding. Hoe gaat onze maatschappij met kinderen om? Hoe is dat de afgelopen eeuw veranderd? Wat kan er zoal misgaan en wat voor gevolgen heeft dat voor een kind?

Scholen, hulpverleners, Bureau Jeugdzorg, de voedings- en speelgoedindustrie, ziekenhuizen en crèches, ze komen alle aan bod; lang niet altijd even positief, maar wel redelijk genuanceerd. Veel persoonlijke ervaringen van ouders ondersteunen het pleidooi van Sarah Morton voor een meer natuurlijke opvoedingsstijl, uitgaande van wat een kind zelf aangeeft en nodig heeft, bij voorkeur binnen een kleine gemeenschap ofwel ‘kinderdorp.’ Hier ligt duidelijk het hart van de schrijfster. Haar ideaal komt sterk overeen met een KiAL-Speelleefcentrum. Alleen daarom al is Wat je niet verteld is… zeer de moeite waard wanneer je je betrokken voelt bij Kinder-Avonturenland.

De stijl is soms wat houterig, vooral door het onlogisch afwisselen van enkel- en meervoudsvormen binnen één of twee zin(nen). Baby’s en peuters worden vaak met ‘het’ aangeduid (de Engelstalige achtergrond van de schrijfster?). Maar dit zijn details. Wat je niet verteld is… leest als een trein en vliegt je regelmatig naar de strot. Je gaat vanzelf na hoe dat nou in jouw eigen jeugd toeging. Dat kan behulpzaam zijn voor je groeiproces en je aanzetten tot daden in de maatschappij. Ook biedt  het boek een sterke onderbouwing voor de noodzaak om kinderdorpen en Speelleefcentra op te zetten. Waar Kinder-Avonturenland zich vooral bezighoudt met de speelse, vrije en fantasievolle aspecten van de opvoeding, beschrijft Sarah Morton indringend de schaduwzijden en wijst ze ook uitwegen. Wat je niet verteld is… is een absolute aanrader die een brede verspreiding verdient.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.