Recensie Gezond Groeien

Als schooljuffrouw zag Magdalena Troch hoe het gesteld is met de gezondheid van kinderen. In de afgelopen dertig jaar dat zij voor de klas stond, is er veel veranderd.
Kinderen zijn drukker en mondiger geworden. Dat hoeft niet negatief te zijn, maar er zijn ook veel allergieën, chronische ontstekingen en psychische problemen bij gekomen. Ze zijn bijna constant verkouden en in iedere klas zit wel een kind met een vermeende psychiatrische stoornis.
De auteur is begaan met het welbevinden van kinderen en van onze aarde in het algemeen en besloot een boek te gaan schrijven.

De informatie in dit boek is eerlijk, helder en goed onderbouwd.
Het is uitgebreid en bijna ieder aspect van voeding komt aan bod.
Een mooi vormgegeven boek met kleurrijke en uitnodigende foto’s en leuke afbeeldingen, die de boodschap ondersteunen.

De informatie in Gezond Groeien is vaak cru, omdat de realiteit waarin we leven dat ook is. De auteur zegt alles ronduit en ongecensureerd, daar houd ik van.
Een voorbeeld is hoe de voedselindustrie en multinationals de aarde uitputten, platleggen en vergiftigingen en hoe de voedingsstoffen uit ons eten verdwijnen door de bewerking. Dat er mensen zijn die slechts uit zijn op macht en rijkdom.
Daarnaast bevat het een boodschap van hoop en spoort ze mensen aan tot daden in de maatschappij. Wat we allemaal kunnen doen voor onze kinderen en voor de aarde. Kiezen voor levend, biologisch voedsel, baby’s moedermelk geven, zelf een moestuintje beginnen en de boodschap verspreiden.
Er staan enkele suggesties in voor maaltijden of tussendoortje, waardoor het ook een beetje een kookboek is.
Het gaat niet alleen om de gezondheid en welzijn van de kinderen, maar ook de toekomst van de hele planeet. De auteur maakt dit met rake voorbeelden duidelijk.

Al langer was ik bezig met gezond en natuurlijk eten. Met dit boek is het nog helderder geworden wat er aan de hand is in de wereld en ook wat zuivere voeding voor je lichaam en geest kan doen.
Zuivere voeding leeft en geeft energie.

Achterin haar boek staan twee rake brieven, een gericht aan kleuters en een bedoeld voor basisschoolkinderen.
Persoonlijk zou ik het woord ‘onhandelbaar’ en ‘agressief’ niet gebruiken naar kinderen, ook niet begripvol. Het blijft stigmatiserend en aanvallend klinken en het kind heeft geen mogelijkheid meer om het ergens niet mee eens te zijn. Hij wordt een kant uit geduwd. Bovendien hebben veel, maar niet alle kinderen gedragsproblemen.
Beter is om de gevoelens van de kinderen te benoemen en hun positie en worsteling te erkennen. Verder in de brief doet de auteur dat wel en beschrijft ze ook wat de natuur voor je kan doen en wat je er allemaal kunt beleven, waarmee ze inspeelt op de belevingswereld van kinderen.
Hen stimuleren om groenten en fruit een kans te geven, is ook mooi gebracht, maar je kunt kinderen (via een brief) niet verantwoordelijk houden voor wat er op tafel komt. Niet iedere ouder zal dit boek in huis hebben.

Het hoofdstuk over intuïtie en kwantumfysica maakt het weer goed. Het gaat over hoe de houding naar ons voeding het eindresultaat beïnvloedt en de invloed van voeding op de belevingswereld, psyche en intuïtie van kinderen. Van nature zijn het zuivere wezens met een sterke verbondenheid met alles om hen heen.
Intuïtie is het innerlijk weten, het aanvoelen, zonder dat het verstand of de wil in de weg staat.
Met veel liefde, zuivere voeding en contact met de natuur kan de intuïtie van een kind intact blijven en kan hij opgroeien tot een complete, gelukkige en gezonde volwassene. Door stress, kunstvoeding (of eigenlijk vulling), raakt de waarneming verstoort, wat het kind zijn kracht ontneemt. Hij is dan vatbaarder voor negatieve gedachten en emotionele problemen.
Van nature draagt ieder kind een unieke wijsheid in zich. Het is geen hol vat, maar een opgroeiend mens dat respect, liefde en bewegingsvrijheid verdient, zonder manipulatie. Opdat het kind zichzelf kan zijn.
In het hoofdstuk staan ook voorbeelden van voeding die de ontwikkeling van het kind ondersteunen.

Al met al een confronterend, goed onderbouwd en hoopvol boek dat iedereen die met kinderen te maken heeft zou ‘moeten’ lezen.

Gezond Groeien.
Auteur: Magdalena Troch
ISBN 978-90-81685-36-8
Website: purefoodforchildrenfoundation.webs.com/

This entry was posted in Andersdenkenden, Baby's, Bewustzijn, Heersende normen, Kinderen, Maatschappij, Moderne opvoeding, Ouders, Ziektebeelden and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.