Reflectie op De Gevleugelde Vrouw

De auteur Mariska van Dasselaar ken ik via haar ervaringsblog over (haar) autisme.
Ik heb een gastblog geschreven voor haar website.

Al snel bleek ze niet alleen over haar eigen ervaringen te schrijven.
Ze heeft een historische roman geschreven. Deze stelt ze gratis ter beschikking als PDF.
de-gevleugelde-vrouw-gratis-boek/
Als dank voor het boek, besloot ik een reflectie te schrijven.

Let op: spoilers!

Het verhaal begint als Catherine 10 jaar is. Zij groeit op bij liefhebbende ouders. Haar vader is echter vaak maanden op zee. Cathy en haar moeder trekken dan meer naar elkaar toe. Over zijn werk vertelt hij niet zo veel. Wel avontuurlijke verhalen, maar niet wat hij precies doet. Als hij terugkomt heeft hij cadeaus bij zich, in de vorm van sierraden. En ze delen interesses als lezen, verhalen en kaarten bestuderen.

Verhaallijn De Gevleugelde Vrouw

Het verhaal begint met een opknoping, waar twee meiden Jane en Anne haar voor uitnodigen. Anders zijn ze nooit zo aardig. Cathy denkt dat het een uitje wordt. Haar ouders willen haar eerst niet mee laten gaan, maar ze smeekt om erbij te mogen zijn. Eigenlijk hoopt ze bevriend te kunnen raken met Jane en Anne, ze wil erbij horen.
Na de opknoping zou ze meegaan naar Janes huis, dat was de bedoeling. Maar de meiden gaan naar de haven. Daar spelen ze verstoppertje met Cathy. Wanneer zij aan de beurt is, verdwijnen ze en laten haar alleen achter.
Hoewel Cathy volgens mij niet autistisch is, zullen (ook) autistische mensen zich in haar herkennen. Hoe zij haar vertrouwen geeft en ten slotte wordt bedrogen door dit geniepige duo.
Het is zeeman Thomas West die haar aantreft. Hij ontfermt zich over haar en laat haar het schip zien waar hij werkt. Daar treft ze ook een zilveren ring aan, met een vrouwenfiguurtje met vleugels. Volgens een verhaal zou die (Gevleugelde Vrouw genoemd) voorspoed brengen.
Cathy neemt de ring bij zich, met het voornemen die weer terug te geven. Op een of andere manier komt het er niet meer van.
Jane en Anne blijven haar ondertussen pesten. Hoewel ze nu weet dat ze niet te vertrouwen zijn, halen ze steeds streken bij haar uit. Ze beschuldigen haar en haar vader van piraterij en diefstal. Cathy verdedigt hem dan.
Als ze een jaar of 15 is, zetten de meiden haar voor schudt in het openbaar. Daarop wordt ze zo furieus dat ze Jane in haar gezicht stompt. Haar eerste ervaring dat ze geweld gebruikt uit zelfverdediging. Jane houdt er een litteken aan over en gaat letterlijk gebukt onder haar ‘lelijkheid.’

Herkenbaar voor mij is Cathy’s liefde voor de zee en dat ze geen meisje-meisje is. Ook in haar fascinaties vind ik herkenning en haar motivatie om goed te leren vechten.
Haar vader vindt dat ze zich moet leren verdedigen en leert haar zwaardvechten. Dit gaat een belangrijke rol spelen in het boek. De oefeningen vindt ze prachtig, maar omdat ze niets anders meer doen samen, krijgt ze er genoeg van. Wanneer zij de vaardigheid beheerst, is haar vader tevreden en vertrekt hij weer naar zee.

Vader verdwijnt plotseling

Als zij achttien jaar is hoort ze een gesprek tussen haar ouders. Zo komt ze erachter dat haar vader toch niet eerlijk zijn geld verdient. Het loopt uit op een clash. Cathy stelt dat Jane en Anne al die tijd gelijk hadden. Ze zegt tegen hem dat ze hem haat en stormt dan de deur uit. Cathy wil het bijleggen met haar vader, maar hij blijkt plotseling te zijn vertrokken met zijn schip. Hij wordt gezocht door de commandeur, de vader van Jane. Cathy voelt zich vreselijk schuldig omdat ze het niet heeft kunnen bijleggen met haar vader. Hij zal vast niet snel terugkomen. Wie wil er nu terug naar een dochter die hem haat?

Haar moeder doet vlak voor haar dood een voorspelling over vader en zegt Cathy dat ze hem moet gaan zoeken. Cathy was altijd al aangetrokken geweest tot de zee. Na een verwoestende aardbeving monstert ze daadwerkelijk aan op een schip.

De gevleugelde vrouw en zoektocht naar haar vader

De Gevleugelde Vrouw speelt een belangrijke rol. Ze verzint een verhaal dat Thomas de Gevleugelde Vrouw heeft en laat een vervalste brief zien aan de kapitein, met alle risico’s van dien. Alles heeft ze ervoor over om haar vader vinden en te weten komen waarom hij niet terug naar huis is gekomen.

Het boek is beeldend en spannend geschreven. Je leeft mee met de jonge Cathy.
Beschrijvingen als de glinstering van de zee, maken het soms poëtisch en schilderachtig. Mooie beeldspraak. Toch is dit boek niet overdreven literair of bloemrijk. De beschrijving van de omgeving is functioneel in het verhaal.
De heftige fysieke en emotionele sensaties laten me het verhaal lijfelijk meebeleven.
Het boek doet qua spanning, beschrijving, drama en plot niet onder voor andere, bekende, historische romans.
De auteur heeft zich goed ingelezen en ingeleefd in de 17e eeuw. Een kleurrijke maar rauwe periode. Meeslepend verhaal.

De Gevleugelde Vrouw
Auteur Marisma van Dasselaar
de-gevleugelde-vrouw-gratis-boek/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.