Succes

Succes, wie wil dat niet ervaren? Tegelijk lijken we er bang voor. Onbewust saboteren we onze doelen. Dat gebeurt vaak.

Status, geld en succes

We stellen hoge eisen aan onszelf en aan de ander. Ons persoonlijk geluk laten we afhangen van status, geld en succes. Veel mensen willen een auto, een groot huis, een dikke bankrekening, mooie kleding en een zinderende carrière. Waarom eigenlijk?
De uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’, is waar, zolang de basisbehoeften vervuld worden en we onze rekeningen kunnen betalen.

Ego

Succes op zich hoeft niet uit het ego voort te komen. We zijn sociale wezens en willen onderdeel uitmaken van een geheel, anders voelen we ons alsof we in een toneelstuk meespelen, zonder rol of tekst. Kinderen kunnen zich het middelpunt van de belangstelling wanen. Volwassenen ook trouwens.

Lang niet altijd voel ik me succesvol.
Wanneer voel ik me alsof ik de hele wereld aankan? Als ik op mezelf vertrouw. Als ik met tegenslagen om kan gaan. Wanneer ik ergens mee bezig ben waar ik echt achter sta.

Glitter- en glamour

Werkelijk beroemde mensen zijn lang niet altijd gelukkig. Drugs- en alcoholverslaving, conflicten, psychische problemen tot zelfmoord komen ook daar voor. De glitter- en glamour is vaak maar het opperste laagje. Van binnen zijn veel beroemdheden diep ongelukkig en hebben zichzelf uiteindelijk vernietigd.
Er zijn ook mensen die wel om kunnen gaan met roem. Het is een kunst om jezelf te blijven, als vele mensen je op een voetstuk plaatsen.

Weten wat je wilt

Weten en doen wat je wilt. Zeker als je daar ook je inkomen mee kunt verdienen, zul je succes ervaren. Natuurlijk hoef je het niet van het geld af te laten hangen. Ook met een liefhebberij kun je je kwaliteiten ontwikkelen.
Denk maar aan iemand die prachtige tuinen aanlegt, muziek componeert of schilderijen maakt.

Succesformule

Is er een succesformule die voor iedereen toepasbaar is, of heeft het ook te maken met achtergrond, aanleg of domweg geluk. Is het doorgestoken kaart?
Heeft het te maken met de wet van Aantrekking?
Ja, een duidelijke wens hebben en dit ook levendig voor je zien, kan zeker helpen om het te manifesteren.
Maar behalve aantrekkingskracht heb je ook actie nodig.
Succes wensen vanuit je luie stoel, zonder er iets voor te doen, is net zoals iets als op reis willen gaan zonder je huis uit te komen.

Een duidelijk doel

Een ding weet ik wel: Een duidelijk doel geeft richting en zin aan je leven. Wanneer je maar ‘wat doet’ kom je niet verder. Je gaat toch ook niet in een willekeurige trein stappen en hopen dat die je naar de juiste plaats brengt?

Visualiseren

Wanneer je visualiseert en ook voelt waar je wilt ‘zijn’, kun je soms succes over jezelf afroepen. Hoe duidelijker hoe beter. Hoe je leven eruit ziet, hoe je je voelt. De beelden, de geuren, de sfeer.
Leef naar je succes, ga ‘erin’ staan. Op een gegeven moment ga je er zelf in geloven en het ook uitstralen. Je omgeving reageert erop.
Visualiseer dat je al bent waar je wilt zijn. Ervaar met al je zintuigen hoe dat voelt. Leef ernaar. Dat wat je uitstraalt, trek je ook aan.
Je kunt vaak veel meer dan je denkt. Alles om je heen dat door mensen is gemaakt, is ooit bedacht.
Ook in gezelschap verkeren van mensen die hun doelen bereiken, werkt aanstekelijk. Je kunt van elkaar leren, ideeën opdoen. Je komt erachter wat werkt en wat niet werkt.

Concrete stappen

Je hebt een bepaald doel voor ogen. Door je wens om te zetten in concrete stappen, wordt het tastbaarder. Iets heel graag willen helpt zeker mee, toch is het vooral een kwestie van daden. Iedere stap richting je doel is weer een kleine overwinning. Het gaat niet alleen om het eindresultaat. De weg ernaar toe is even belangrijk en waardevol.
Ook al is het principe simpel, gemakkelijk is het niet. De meeste zaken komen niet aanwaaien, al komen ze makkelijker naar je toe als je er ‘klaar voor bent’. Je moet er echt voor willen gaan en tijd en energie investeren. Geduld en toewijding is er nodig.

Afleiding

We kunnen angsten en blokkades tegenkomen. Daarvoor hoef je je niet af te laten leiden. Door ze onder ogen te zien, kunnen ze opgelost of overwonnen worden. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zoals een kind dat net leert lopen steeds omvalt en ook weer opstaat, zo kunnen wij ook ‘opstaan’ als we ergens over gestruikeld zijn.
Als je aan een doel werkt, weet wat je wilt en ook doorzet, zul je succes ervaren. En ook mislukking. Ook dat hoort bij het proces. Wie nooit durft te falen, doet alleen maar wat hij gewend is.

Geduld

Geduld is misschien nog het moeilijkst. Het gat tussen wat je wilt bereiken en de huidige realiteit. Je kunt een verkeerde afslag nemen, waardoor je veel moeite voor niets lijkt te doen. Toch leer je daar ook weer van. Het is een ervaring.
Je kunt heel enthousiast ergens aan beginnen en later zakt het in, zoals met veel goede voornemens. Om die reden raad ik aan een doel te stellen wat je echt na aan het hart ligt en niet enkel af te gaan op wat goed in de markt ligt.
Probeer je iets te bereiken wat er echt toe doet voor jou, of gaat het om aanzien, status en macht?

Overtuigingen

Vaak zijn het onze diepste overtuigingen die geluk in de weg staan.
Als kind kregen we te horen: “Je kunt niet alles hebben in het leven”, of: “Dat krijg je toch niet voor elkaar, dit is niets voor jou.”

Zelfvervullende voorspelling

Woorden kunnen werken als een zelfvervullende voorspelling. Wanneer er maar weinig tot stand komt in ons leven, spelen er vaak blokkades mee.
We kunnen bewust in onszelf geloven en onze weg naar succes toch saboteren.
Iedereen heeft te maken met omstandigheden, mensen en teleurstellingen. Niet iedereen reageert hier hetzelfde op.
De bron van ons probleem opsporen en oplossen, is niet zo eenvoudig als het hier staat. Maar daarom is het nog wel zeer de moeite waard.

Zo min mogelijk stress

Ook zoveel mogelijk bereiken met zo min mogelijk geld, tijd en stress, kan een sport worden.
Voor mij is schrijven bijvoorbeeld als een levensbehoefte. Het verkopen en onder de aandacht brengen van mijn werk zie ik als een spel. Uiteraard wil ik wel gelezen worden.
(Iemand die alleen voor zichzelf schrijft, is geen schrijver.)

Column

Zo heb ik weer een column getypt, door te weten waar ik over wil schrijven en het ook daadwerkelijk te typen 😉

This entry was posted in Andersdenkenden, Bewustzijn, Dromen, Maatschappij, Persoonlijke ontwikkeling, Schrijven, Wet van aantrekking and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.