VPRO Labyrinth: Bijbel en ziektereligie van psychiatrie dient farmaceutische industrie, niet mensheid

De psychiatrische bijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiële belang van de farmaceutische industrie en niet het belang van de mensheid of van individuele patiënten. Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in het programma Labyrinth van de VPRO (Wetenschap 24) voor afschaf van het omstreden boek. De uitzending start op zondag 7 april om 19:50 op Nederland 2 en wordt herhaald op Holland Doc 24.

Ingezonden persbericht

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de bijbel van de psychiatrie. De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieën van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dit gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde. Nu heeft hij spijt. Met zijn nieuwste boek Terug naar normaal wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Naar eigen zeggen voert Frances een ware `burgeroorlog’ om de ziel van de psychiatrie te redden. Een volgens hem grotendeels verloren strijd tegen de inflatie van psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag.

Psychiatrische bijbel moet verdwijnen

De Nederlandse hoogleraar Jim van Os vindt dat de DSM zou moeten verdwijnen. Met alle types en subtypen verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses. Hij zou het liefst alle hokjes afschaffen, die doen de patiënt geen recht. Van Os maakte deel uit van een select gezelschap van psychiaters en psychologen dat de DSM 5 samenstelde. Hier pleitte hij, zonder resultaat, voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

Uitzending: Zondag 7 april, 19.50 uur Nederland 2

Bron: VPRO Labyrinth

~~

Ik hoop dat deze berichten u van dienst zijn.
Groet,
Arjan

This entry was posted in Actueel, Andersdenkenden, Behandeling, Bewustzijn, Deskundigen, Heersende normen, Kinderen, Maatschappij, Medicatie, Psychiatrie, Ziektebeelden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.