Eten, iedereen heeft het nodig en bijna iedereen heeft er een mening over. Wat is gezond en wat moet je laten staan? Veel voedselgoeroes wijzen hele voedingsgroepen af. Granen, zuivel, koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet mag je zelfs geen fruit, vanwege de natuurlijke suikers.
Al bij de groenten- en fruitafdeling raak ik in een dilemma.
‘An apple a day keeps de doctor away.’
Iedereen kent het gezegde wel.
Laten nou de meeste appels zwaar bespoten zijn en onder de pesticiden zitten.
We gaan niet direct tegen de vlakte, zoals Sneeuwwitje, maar gezond kan het niet zijn.
Ook is de voedingswaarde met de helft verminderd, ten opzichte van 50 jaar geleden. Doordat de grond verarmd is, bevatten veel groenten en fruit nog maar de helft van de vitaminen en mineralen.
Alleen met toegevoegde vitaminen kunnen we aan onze quotum komen. Hoewel? Kan ons lichaam de kunstmatige vitaminen überhaupt opnemen? Of vergiftigen we ons er alleen maar mee?
Ik lust graag paprikasoep, maar deze vallen onder de nachtschades. Zijn ze schadelijk, zoals het woord suggereert? Sommige experts menen van wel. Ze bevatten neurotoxines. Sommige mensen krijgen allergische reacties.
Ook van de gewone aardappel, de aubergine en tomaat kan ik maar beter afblijven.
Hoewel tomaten weer vol waardevolle stoffen zitten, zoals vitamine C, vitamine B en antioxidanten.
Als tiener at ik keurig volgens de schrijf van vijf. Natuurlijk zoveel mogelijk groenten en fruit. Dat doe ik nog steeds.
Maar ik geloofde oprecht dat bruine boterhammen (of beter nog volkorenbrood) gezond was, terwijl het weinig voedingsstoffen levert. Wat B-vitamines, vezels en vooral veel koolhydraten.
Na een paar boterhammen was ik even gevuld, maar ik kreeg snel weer honger omdat het weinig voedzaam was. Met wat rauwkost erbij kon ik al langer vooruit.
Melk kan ik ook maar beter laten staan. Geen enkele diersoort drinkt op volwassen leeftijd nog melk. Mensen verdragen van nature geen koemelk, maar de bij meesten zijn de klachten zo vaag, dat ze het niet weten.
De sojaproducten dan? Een lekker rijstgerecht met roerbakgroenten, stukjes tempeh, ei en pindasaus.
Maar witte rijst geeft alle maar snelle koolhydraten. Een zilvervliesrijst zit vol fytinezuur, wat de opname van mineralen afremt. Ei zit vol met cholesterol. En soja is vaak genetisch gemanipuleerd.
Het oerdieet dan? Zoals we aten toen we nog jaagden en verzamelden?
Planten, vruchten, noten en veel vlees, schaaldieren of vis.
Maar hoe weten we zeker wat onze verre voorouders aten?
Volgens het Paleo-principe zijn we pas granen gaan eten toen we begonnen met landbouw, zo’n 10.000 jaar geleden. Ons DNA is er nog steeds niet op afgesteld.
Toch zijn er natuurvolkeren die granen of rijst bereiden, die ze in het wild tegenkomen. Het levert snelle energie. Wel maken granen een veel kleiner deel uit van hun dieet, dan bij de westerse mens.
Het menselijk gebit lijk helemaal niet geschikt om vlees van botten te scheuren, of schalen te kraken. Onze tanden zijn vierkant, zoals die van planteneters. En die kleine hoektandjes, stellen echt niet zoveel voor.
Apen die andere dieren eten, hebben grote slagtanden.
Wie weet zijn we van nature knolleneters en worteleters. Ook veel jagers en verzamelaars van nu hebben dit op hun menu staan.
Toen we het vuur uitvonden, gingen we voedsel eten dat niet voor menselijke consumptie bedoeld is.
Dat rood vlees ongezond is, weten we allemaal wel. Het is een recept voor darmkanker. Bovendien zit het meeste vlees vol antibiotica en groeihormonen. Zou daar de obesitasepidemie vandaan komen?
Vis is lichter verteerbaar en goed voor het hart.
Dan lees ik weer dat vis vol kwik zit, door de vervuiling van de oceanen.
Dan koop ik een bak blauwe bessen. Een echte ‘superfood’. Hoewel, ze zijn ongewoon groot en smaken naar water. Het is vast een kruising of genetisch gemanipuleerd. Cadeautje van Monsanto.
Het keurmerk ‘bewuste keuze’ is ook weinig waard. Het zegt iets over hoeveel vet of suiker erin zit, maar kunstmatige zoetstoffen en andere additieven blijven buiten beschouwing.
Onafhankelijk is het ook zeker niet. Producten zonder het logo, blijken vaak net zo gezond of zelfs beter.
Dan moet ik natuurlijk biologisch gaan eten. Vrij van gif en het bevat nog alle voedingsstoffen.
Dan vertelt een vriend (die zich al 30 jaar verdiept in voeding), dat het vee gevoerd wordt met goedkope granen uit Oostbloklanden. Door de Tsjernobylramp zitten er verarmde radioactieve stoffen in die voeding. Daar kun je natuurlijk vreselijke dingen van krijgen. Ook geestelijk kun je er van in de war raken.
Uiteindelijk bestel ik maar een pizza. Weet ik tenminste zeker dat het troep is.
Mensen zijn dieetmoe, wat niet zo vreemd is.
Hoewel ik veel bezig ben met gezond eten, erger ik me soms ook aan alle hypes en vooral de geboden van wat er allemaal niet mag.
Ook ik gruwel van wat sommige mensen in de boodschappenwagen leggen en vooral wat ze hun kinderen te eten geven. Veel kinderen krijgen meer snoep dan fruit en groente.
Ik ga zoveel mogelijk af op de signalen van mijn lichaam en eet wat dicht bij de natuur is gebleven.
Vrijwel elke dag fruit en groente (graag onbespoten), daar krijg ik energie van. Een handje noten, voor de E-vitaminen.
Als lunch een gevulde salade, met kaas en avocado (bijvoorbeeld.)
Verder ben ik weg van soepen met veel groenten. Ook rijst en aardappels eet ik regelmatig.
Appels bevatten niet veel vitamine C, maar wel pectine, wat goed is voor de hersenen.
Ik hoef niet meer zoveel brood, want het jaagt vooral het hongergevoel op. Hooguit een paar keer per week en dan spelt, zuurdesem of rogge. Dat zijn oergranen, terwijl tarwe genetisch gemanipuleerd is.
Eierdooiers zijn voedselbommetjes. Ze zitten onder andere vol calcium, ijzer, fosfor, zink, thiamine, vitamine B6 en B12, de vetoplosbare vitamines A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, alle essentiële vetzuren, foliumzuur, choline en pantotheenzuur.
Eieren behoren tot een van de gezondste dierlijke producten die je kan eten.
Het liefst vrije uitloop, of biologisch. Die dieren kunnen buiten rondlopen en grassen en insecten eten. Hun voeding is veel afwisselender, waardoor de eieren ook voedzamer zijn.
Rauwe geitenmelk van de boerderij kan ik zeker waarderen, maar ik heb er (meestal) geen behoefte aan. Als ik het een tijd niet drink, is het ook goed.
Vlees eet ik niet. Voor de rest eet ik alles wat ik lekker vind, als het maar goed voelt in mijn lichaam. Dus liever geen producten waar ik moe of chagrijnig van wordt.
Van producten met veel suiker kan ik moe of somber worden, maar van pure chocola (70% cacao) krijg ik energie.
Ook in overlevingspakketten zitten vaak plakken chocola. Het is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. De serotonine werkt als een natuurlijk antidepressivum.
Wat goed is, verschilt per persoon. In een benzineauto ga je ook geen diesel stoppen, en andersom.
Ga af op je intuïtie. Voel wat een bepaalde voedingsbron met je lichaam doet. Krijg je er energie van of juist een dip?
Het gaat om de balans. Gevarieerd, voedzaam en niet teveel.
Voeding is toch bedoeld om ons vreugde en gezondheid te bezorgen?
www.groenevrouw.nl/eet-nog-maar-een-boterham/
www.fitzonderfabels.nl/2014/04/06/groente-en-fruit-minder-voedingsstoffen-dan-vroeger/
www.fonteine.com/afname_voedingswaardes.html
www.kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/ik-kies-bewust-een-bewuste-keuze/speel/1/
Comments are closed.