mediterraan dieet (gastbijdrage)

voedselpiramide

De Britse cardioloog Aseem Malhotra is er van overtuigd dat er meer komt kijken bij de gezondheidseffecten van het mediterrane dieet dan het eten alleen. Dat wil hij in een film duidelijk maken.

Dr. Malhotra, bekend van zijn bezwaren tegen het gebruik van suikers, gelooft dat het niet alleen de voeding is, die het verschil maakt, maar de hele leefstijl. Dat toont hij aan in zijn documentaire, ‘The Pioppi Protocol’. Met de film wil hij het publiek duidelijk maken dat verschillende factoren samenhangen. Bovendien wil hij duidelijk maken dat een paar eenvoudige ingrepen al binnen een paar weken tot gezondheidsverbetering kunnen leiden.

Malhotra situeert zijn film in Pioppi, een klein stadje ten zuiden van Napels, waar mensen ‘vergeten dood te gaan’. De gemiddelde levensverwachting is er 90 jaar. Mensen leven er lang, gelukkig en gezond. Ancel Keyes, de eerste wetenschapper die het Mediterrane dieet koppelde aan gezondheidsvoordelen, woonde 30 jaar in dit stadje. Hij legde in Pioppi de basis voor de huidige voedingspyramide.

Malhotra concludeert dat het gaat om de positieve manier van leven. “Het is de voeding, de sociale interactie, de juiste manier van bewegen, het zonlicht, de afwezigheid van stress. De vraag is nu hoe we dit kunnen combineren met de inzichten uit de moderne gezondheidszorg”.

In de film wil Malhotra een aantal misvattingen rondom het Mediterrane dieet aanpakken en laten zien dat “mensen in een paar weken hun gezondheid kunnen veranderen door een aantal aspecten van hun leefstijl aan te passen. Het is geschikt voor iedereen. Eenvoudige veranderingen kunnen in korte tijd een groot verschil maken”, zegt hij in de New York Times.

Malhotra en filmmaker Donal O’Neill hopen de documentaire in juni uit te brengen.http://www.foodlog.nl/artikel/mediterraan-dieet-is-eigenlijk-mediterrane-leefstijl/

Artikel ontleend aan:

www.alephinformeert.blogspot.fr/

This entry was posted in Actueel, Andersdenkenden, eten, Gastbijdrage, Gezondheid, Maatschappij, Onderzoek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.