Inspirerend Leven – Recensie Afwijkend en toch zo gewoon

Positieve Nood 2

Het exemplaar dat ik krijg toegestuurd is gesigneerd door Sarah Morton en er staat bij geschreven: “Lezen is even in een andere wereld wezen.”

Dit bijschrijft vind ik erg passend voor dit boek. Sarah geeft mij namelijk een kijkje in haar wereld. De wereld gezien vanuit haar logica. Met veel praktijkvoorbeelden geeft ze weer hoe zij bepaalde situaties in haar leven heeft beleefd. Vanuit haar logica helemaal niet zo vreemd, maar vaak onbegrepen door anderen die geen tijd nemen om zich te verdiepen in haar gedachtegang of zienswijze.

Als (oud)leerkracht vind ik de situaties die Sarah beschrijft over haar tijd op school schrijnend. Leerkrachten die alleen maar uitgingen van hun eigen zienswijze en haar daardoor meer schade berokkenden met hun reacties dan dat ze Sarah iets leerden waar ze daadwerkelijk verder mee kon. Dat Sarah aangeeft dat ze op school eigenlijk niets geleerd heeft waar ze in haar verdere leven iets mee kan, vind ik nijpend. Sarah maakt duidelijk dat het heel belangrijk is om met kinderen samen te kijken wat ze graag willen leren en hier op in zetten. Dit is zeker een taak van alle ‘speciale’ scholen die we in Nederland hebben. We gaan er vanuit dat kinderen hier worden klaargestoomd om zo zelfstandig mogelijk in het verdere leven te kunnen staan. Sarah maakt ons met allerlei voorbeelden duidelijk dat het tegendeel waar is en dat ze juist steeds minder zelfvertrouwen kreeg op school.

Ook het voorbeeld over het busvervoer, dat een paar keer in het boek terugkomt, geeft aan dat er niet echt naar Sarah geluisterd werd en niet met, maar voor haar gedacht werd.De manier waarop zij dit achteraf kan analyseren en uit kan leggen vind ik formidabel.

Hier en daar is het boek misschien een beetje langdradig. Het is ook een behoorlijk dik boek, maar ik vind het de moeite van het doorzetten dubbel en dwars waard. Ik hoop van harte dat diegene die het lezen daarna anders tegen speciaal gedrag van kinderen aankijken en in ieder geval de moeite nemen om zich te verdiepen in de zienswijze van het kind.

Ik hoop dat Sarah het voor de ‘speciale’ kinderen in Nederland een beetje gemakkelijker maakt, dat er in ieder geval meer begrip is bij alle betrokkenen.

www.inspirerendleven.nl/recensie/afwijkend-en-toch-zo-gewoon-sarah-morton2/

This entry was posted in Actueel, Andersdenkenden, Autisme, Boeken, Gastbijdrage, Kinderen, Levensverhaal, Maatschappij, School, Verwerking ervaringen kindertijd, Ziektebeelden and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.