Recensie Evenwichtlopen

jong geleerd is

Van auteur en redacteur Gerbrand Muller kreeg ik zijn novelle Evenwichtlopen. Nog dezelfde dag begon ik met lezen, waar ik geen spijt van kreeg.

Evenwichtlopen lijkt gebaseerd te zijn op de kindertijd van de schrijver. Hoewel het niet gaat over zijn eigen jeugd, zijn er zeker overeenkomsten tussen de belevenissen van de hoofdpersoon en die van de auteur. De grens tussen fictie en realiteit is flinterdun.
Bepaalde gebeurtenissen, zeker op een leeftijd dat je nog niet gevormd bent en nog vatbaar bent voor indrukken, zullen je bijblijven, op zo’n manier dat ze doorwerken in je verdere leven. Het verleden maakt immers deel uit van het heden en vormt ook mede de toekomst.

Met name de kleuterjaren en de puberteit van de hoofdpersoon kennen momenten die hij de rest van zijn leven met zich mee zal dragen.

Dit boek is een ervaring op zich, van kleuren, geuren en vooral klanken. Welke indruk maakt muziek op een kind? Viool leren spelen wordt in het boek een keer vergeleken met het bestijgen van een trap naar de hemel. De hoofdpersoon moet zich vaak een tovenaarsleerling hebben gevoeld.
Een instrument meester worden, is zowel hard werken als grenzeloos genieten.

Schoonheid zit vaak verweven in het dagelijkse leven. Waar ligt de grens tussen ‘gewoon’ en ‘magisch’?

De ontwikkeling van de hoofdpersoon wordt mede bepaald door verschillende personen die hij in zijn vroege levensjaren ontmoet (waaronder een barse oom, zijn muziekleraren en zijn oudere vriend Freddie) . Het verbond van een vriendschap en het ontluiken van een eerste liefde, lopen als een rode draad door de puberteit van de hoofdpersoon.

Evenwichtlopen verdient zeker een breder publiek. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de kindertijd en in verhalen in het algemeen, is het een aanrader.

Evenwichtopen verscheen voor het eerst in 1992 bij uitgeverij Meulenhoff. Het is allang uitverkocht, maar zal binnenkort als POD-uitgave opnieuw verschijnen.

De auteur heeft voor de belangstellende lezer nog enkele exemplaren van de eerste uitgave beschikbaar. (marjan.gerbrand@upcmail.nl).

Auteur: Gerbrand Muller.
Uitgeverij: Meulenhoff.
ISBN: 9029097752

This entry was posted in Boeken, jongeren, Kinderen, recensies, Vriendschap, Vroegkinderlijke ervaringen and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.