De mogelijke nachtmerrie die BabySlaapGids heet.

Yes! Weer een goeroe die precies weet hoe je het slaapprobleem van je baby moet aanpakken.

Annelot Hofstede beweert dat je een baby in drie nachten kan leren doorslapen. Ze claimt een succespercentage van 93%. Voor haar gids vraagt ze bijna veertig euro, maar op haar website doet ze geheimzinnig over de methode. Je kunt dus niet van te voren bekijken of de methode je wel aanstaat, je moet vertrouwen op de niet-goed-geld-terug-garantie. Reden genoeg om haar product onder de loep te nemen.

Dus heb ik het Internet afgespeurd naar ervaringen van ouders. De methode komt neer op je kind stapsgewijs steeds minder aandacht geven ’s nachts en tijdens een middagdutje.
1. Ga zachtjes naar de babykamer.
2. geen geluid en licht
4. bekijk of de baby geen pijn heeft of een poepluier.
5. Wanneer uw baby verder in orde is, leg hem rustig neer. (pak de  niet op, dit is precies wat hij wil.)
6. Niet praten.
7. verlaat de kamer, zelfs als uw baby nog steeds huilt.
8. Wanneer uw baby nog steeds huilt nadat u het kamertje hebt verlaten
wacht dan nog 5 minuten en herhaal stappen 4 t/m 8. 9. Het belangrijkste is: pak uw baby niet op!
De eerste nacht zal u deze stappen meerdere malen moeten uitvoeren
totdat uw  moe wordt.

Niets meer dan gewoon de baby uitputten, door het niet te koesteren. Wel de baby in de gaten blijven houden. Toegegeven, er zijn extremere methodes, zoals de deur sluiten en tot de volgende ochtend niet naar het kind omkijken. De methode van de slaapgids is puur fysiek relatief veilig.

Hoewel de auteur verzekert dat je je kindje nog geen minuut hoeft laten huilen, als je je daar ongemakkelijk bij voelt, komt het daar toch op neer.

Van een forum: ‘Gisteren (De 1ste dag dus) heeft ze 2 uur aan 1 stuk door gehuild, maar viel toen uiteindelijk zelf in slaap en is ’s nachts slechts 1 keer wakker geworden, maar gelukkig zelf meteen weer in slaap gevallen’.

 

Instinctief willen baby’s dicht bij de moeder of vader zijn. De auteur drukt haar kopers echter op het hart dat de baby moet leren zelfstandig in slaap te vallen en je het wakker in de wieg moet leggen. Ouders die hun kind in slaap wiegen, krijgen een opgeheven vingertje: ‘Veel nieuwe ouders hebben de neiging om hun baby vast te houden en in slaap te wiegen, en al is dit de eerste weken prima, als een doorgaand patroon is het niet goed. U leert uw baby om van u afhankelijk te zijn om in slaap te komen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van slaapproblemen bij jonge kinderen: ze zijn niet meer in staat om zelfstandig in te slapen of door te slapen wanneer ze ’s nachts wakker worden’.

Maar hoe zit het met het basisvertrouwen, de behoefte aan hechting? Uit ander onderzoek blijkt dat een derde van de kinderen in rijke landen onveilig gehecht is.

Heel jonge aapjes vallen tegen de moeder aan in slaap, zo heeft de natuur het bedoeld. Het is een gezonde reactie van het kind niet alleen gelaten te willen worden. Dit patroon past alleen niet in het leven van moderne ouders! Daarom zijn ze ook zo moe. Ze denken voor een baby te kunnen zorgen, zonder verder iets aan hun dagritme (werk, huishouden, sociale leven) aan te passen.
‘Ik ontdekte dat het leren inslapen en laten doorslapen van onze baby, lag in precies te nemen stappen. Deze stappen moeten precies en consistent worden opgevolgd voor het gewenste resultaat’, zegt de auteur, waarmee ze suggereert dat bij iedere baby precies dezelfde methode werkt. Daarmee houdt ze geen rekening met de verschillen tussen baby’s. De ene baby schikt zich makkelijk, terwijl dit patroon voor andere baby’s een drama kan zijn. Ook houdt ze geen rekening met lichamelijke kwalen die niet met een standaard check te zien zijn. Denk aan krampen, hoofdpijn, oorpijn. Het is bewezen dat pijn en angst verzacht kunnen worden door liefdevolle aanraking.
Hoewel er een aantal ouders waren die zich positief uitlieten over de slaapgids, waren er ook veel die het ‘niks vonden’. Wat nou succespercentage van 93%?

‘Ik begon uitgebreid onderzoek te doen in wetenschappelijke artikelen over babyslaapproblemen en andere publicaties m.b.t. slaappatronen van baby’s. De prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een heus slaaplaboratorium waar ze onderzoek doen naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen. Men observeerde dat baby’s hun natuurlijke vermogen om zelfstandig in slaap te vallen en ’s nachts door te slapen, beter ontwikkelden wanneer zij wakker in hun bedje werden gelegd’, onderbouwt de auteur.

Het zegt me niets. Wetenschappelijk onderzoek kan makkelijk naar de hand gezet worden. Vaak wordt het gesponsord en gefinancieerd door belanghebbenden. Onderzoeken spreken elkaar vaak tegen. De hele Westerse cultuur streeft naar zo vroeg mogelijke emotionele zelfstandigheid. Ook bij kinderen proberen we dit zo jong mogelijk te trainen, hoewel we daar langzaam van aan het terugkomen zijn. En hoe kun je van ‘hun natuurlijke vermogen om zelfstandig in slaap te vallen’ spreken, als baby’s van nature in de nabijheid van de groep of het gezin zijn?

Lezersreactie op een forum: ‘Het is normaal dat baby’s ’s nachts wakker worden. Laten we alsjeblieft geen problemen zoeken dus, waar ze niet zijn’. (Zelfs ik word nog steeds 1 keer per nacht wakker, maar van een baby of peuter zou het ongewenst zijn??)

Maar als je mijn beschrijving te gekleurd vindt, bekijk de website gerust zelf: www.babyslaapgids.nl
Het is te begrijpen dat overspannen ouders makkelijk elke hoop aangrijpen en daarmee zijn ze een kwetsbare, makkelijke doelgroep. Een babyslaapgids, daar is over nagedacht!
Mijn eigen slaaptips zijn te vinden in De isoleerkamer, en die zijn gratis.

Op www.natuurlijkouderschap.org staat uitgebreide informatie hoe je voor harmonie kunt zorgen en je kindje op een veilige manier in je nabijheid kunt laten slapen. Tevens: Met een draagdoek of draagzak kun je de baby tegen je aan houden en heb je toch je handen vrij om iets anders te doen.

Weet er nog iemand een flopgids- of product, schrijf het me!
Sarah Morton. Redactie.

Hoi Chris,

Dank voor je reactie. fijn dat de ‘gids’ in jullie geval goed ‘werkte’ en je een lieve zoon hebt.
Hopelijk begrijp je het verschil tussen werkelijke rust en tevredenheid, en je ‘ergens bij neerleggen’.
In het boek ‘De onschuldige gevangene’ wordt dit goed uitgelegd.
Er staat een verhaal in van een vader die panisch werd van het gehuil van zijn dochtertje. Hij raakte zelfs burn-out, omdat hij nooit tot rust kwam en op zijn hoede bleef, ook nadat de moeder de baby tot bedaren had gebracht. Het bleek dat zijn moeder hem (de vader uit het verhaal) tevergeefs uren liet huilen. Na een paar weken gaf hij geen kik meer.
Door zijn dochtertje liet de stress en hulpeloosheid van toen weer van zich horen.

Wat betreft de oorlogssituatie; ik beschrijf een maatschappelijk fenomeen, wat ons allen aangaat.
In veel gezinnen is er weinig tijd en aandacht voor elkaar. Het is ieder voor zich en mensen leven langs elkaar heen.

Een baby is er fysiek en psychologisch nog niet aan toe om op zichzelf aangewezen te zijn. Hij kan zichzelf nog niet gerust stellen, uit bed halen of voeden. Het enige wat hij kan is roepen en huilen. Uiteindelijk zal hij zich schikken, als er toch niemand reageert. Uiteindelijk (als het tijd is volgens het schema) komt er altijd wel iemand, maar een baby heeft nog geen tijdsbesef. Ook als hij dat wel krijgt, door ervaring en rijping, zijn de vele uren van eenzame opsluiting een bittere beproeving.
Hoe wenselijk is het dat een baby zijn gevoelens voor zich gaat houden? Waarom moet een baby al zo snel de nacht alleen doorbrengen? Voor wie is dit beter? Voor het kind of past dit in het maatschappelijke tijdsbeeld?

10 jaar geleden
Chris
Sarah Morton

De Slaapgids werkte voor ons fantastisch, zou het geld er zó weer voor over hebben. 1e nacht duurde 1,5 uur, 2e nacht drie kwartier en de derde nacht binnen 10 minuten uit zichzelf weer ingeslapen. Met nr. 2 precies zo aangepakt en zelfs nog sneller resultaat. Sjappoo sjappoo voor de Baby Slaapgids. We zij natuurlijk niet vanaf dag 1 hiermee gestart en dat is ook helemaal de bedoeling niet. We zijn zo’n beetje begonnen op het moment dat hij en zij hun voedingen s’ nachts niet meer ‘nodig’ hadden. De 1e is nu inmiddels 2 en slaapt nog steeds geweldig in en door en is een schat van een jongen, zonder rare ‘onveilige hechtingsproblemen’ of andere enge dingen. Consequent zijn in je acties en doen wat je zegt, makkelijk als wat, om Papa Big maar eens te citeren.

Ik vind het nogal wat om de verbondenheid binnen oorlogstijd te vergelijken met het leven van een baby binnen het eerste jaar en de hang naar mama of papa.

Verder vind ik dat je het leven van een baby nogal dramatiseert (op dit moment hoor ik trouwens onze jongste zichzelf uit elkaar rijten op de 1e verdieping, dat betekent eigenlijk dat ze niet zoveel zin heeft om te slapen en een beetje boos is)

En o ja, waarom mag werkelijk IEDEREEN verdienen aan kinderen, maar de auteur van de Babyslaapgids ineens niet?! Huh!?

met vriendelijke groet,

Chris.

10 jaar geleden

Hallo Terry,

Ik heb het nog even gecontroleerd bij de uitgever en het het bedrag van 27 euro is op 7 december 2012 overgemaakt naar je rekening. Je hebt later inderdaad nog je IBAN en BIC gestuurd.

Probleem opgelost 🙂

10 jaar geleden

Beste Terry,

Toen ik vorige week je mailtje kreeg heb ik je onmiddelijk terug gemaild maar jij hebt zelf niets meer van je laten horen?

Ik heb vorige week deze mails aan jou gestuurd:

“Dag Terry,
Supervervelend om te horen dat je een rot-ervaring hebt gehad met
babyslaapgids 🙁

Het kan zijn dat je mails in een spamfilter zijn blijven hangen. Daardoor
hebben we nooit je mails kunnen lezen. Dat gebeurt helaas een enkele keer.

Ik maak het geld alsnog over!

Stuur even je IBAN en BIC gegevens dan maak ik het bedrag over…
Ik hou me altijd aan mijn woord.
Hartelijke groeten,
Annelot Hofstede”

Vervolgens stuur jij deze mail:

“Hoi annelot

Ik heb toen denk wel 20 mailtjes gestuurd. Was voor mij op den duur zon
frustratie dat het me teveel energie kostte en ik het heb opgegeven.

Ik vind het fijn om te horen dat u nu toch aan uw belofte wilt voldoen.

Mijn rekening nr is (…) tnv terry van dommelen”

Ik heb je toen een mailtje teruggestuurd dat ik je IBAN en BIC gegevens nodig heb, met het volgende mailtje:

Hoi Terry,

Nogmaals DIKKE sorry dat je zo’n vervelende ervaring had 🙁

Om geld naar je over te laten maken heb ik je IBAN en BIC nummers nodig.
Omdat de uitgever in het buitenland is gevestigd.

Deze gegevens kun je op een bankafschrift vinden.Stuur deze gegevens nog even,

Fijne avond!

Annelot Hofstede

Vervolgens laat je niets meer van je horen en plaats je hier op Sarah’s website dit vervelende bericht?

Ik krijg duizenden mailtjes per jaar, ik of mijn team beantwoorden ze allemaal!

Sorry Sarah, dat deze pagina een klaagbaak is geworden 🙁

Maar je begrijpt vast dat ik op dit soort berichten moet reageren omdat ik mijn uiterste best doe om een goede service te verlenen.

Hartelijke groeten van Annelot

10 jaar geleden
terry
Sarah Morton

Ik heb zon 3.jaar geleden de gids uit pure wanhoop angeschaft. Het hielp.echter geen fluit. Gemaild dat ik niet tevreden was en nooit mn geld terug gezien. Oplichters.
Kreeg van de.week een mail hoe het gaat. Hoe.durven ze

10 jaar geleden

Beste Carmen,

Annelot van Babyslaapgids hier.

Vervelend om te horen!

Ik kan geen mails van je terugvinden? Het kan zijn dat je mailtje in een spamfilter is blijven hangen. Dat gebeurt helaas een enkele keer 🙁

BabySlaapGids houdt zich altijd aan haar beloften!

Dus:

Stuur nog even een mailtje naar info@babyslaapgids.nl een/of naar klantenservice@babyslaapgids.nl. en we maken het zo snel mogelijk in orde.

Hartelijke groeten,

Annelot Hofstede
http://www.babyslaapgids.nl

11 jaar geleden
Carmen
Sarah Morton

Hallo allemaal,

Ik was zo iemand die nieuwsgierig was. Achteraf moest mij kindje simpelweg ingebakerd worden. Maar wat mij het meeste stoort, wat de auteur hierboven zelf nogmaals schrijft: Ben je als ouder niet tevreden met de producten, dan krijg je het bedrag terug. Eerlijk toch?

Ja…dat is bij mij dus niet het geval. Ik heb binnen de aangegeven tijd haar geschreven, verteld dat ik niet tevreden was en mij geld dien terug te krijgen. Dit is niet gebeurd….

Ik voel mij nogal belazerd.

Carmen

11 jaar geleden

Dag Annelot Hofstede,

dank voor de belangstelling (dat meen ik), al is het vooral reclame maken voor uw product. Het doet me een beetje denken aan Pampers. Dankzij hun product hebben baby’s een goede nachtrust en kunnen daarom zich daarom goed ontwikkelen, vriendjes maken en gezond opgroeien (zonder Pampers dus niet).
Dezelfde ‘wetenschappelijke’ argumenten worden gebruikt om een product te verkopen.
Waarom vermelden auteurs altijd alleen de succesverhalen?

Mijn boek is geen methode of handleiding en kan dus ook niet werken of niet. Het geeft inzicht in het waarom. Waarom gaan de dingen zoals ze gaan. Wat kinderen werkelijk nodig hebben. Hier zijn een paar bladzijden gratis te downloaden: http://www.dus-sarah-morton.info/wat-je-niet-verteld-is-boek/uit-wat-je-niet-verteld-is/
Slaaptraining kan wel degelijk schaden. http://www.natuurlijkouderschap.org/de-schaduwkant-van-slaaptraining/
Ook de ‘zachte’ methode waarbij de ouders met tussenpozen komen kijken of er ‘iets aan de hand is’. Baby’s zijn er niet op ingesteld om de nachten in een aparte kamer door te brengen.

Gaat de Slaapgids ook in op de band tussen ouders en kind? Officieel is een derde van de kinderen onveilig gehecht, mogelijk de belangrijkste oorzaak van slaapproblemen.
We leven in een maatschappij waar baby’s zo jong mogelijk worden gescheiden van de moeder en worden geprogrammeerd naar de maatstaven van onze ‘samenleving’. De band tussen ouder en kind kan niet groeien en intact blijven in alle rust.
Een baby beseft – zo stelden wetenschappers vast – pas op een leeftijd van 8 à 9 maanden, dat het een eigen lichaam heeft en dat het lichaam van de moeder niet het eigen lichaam is; daarvóór ervaart de baby nog geen verschil tussen eigen en moeder´s lichaam! Naar de kindercrèche of zelfs een ‘eigen’ kamer betekent dus létterlijk een scheuring. Het voelt voor een kind als uiteen gereten worden.
Aldus mag het kind NIET de ervaring gaan opdoen, van het ontwikkelen van een hechte band: de eigen moeder is de beste én de enige die daarvoor [van nature] dan ook bedoeld is.
Aldus worden wij gevormd tot “losse” personen. Zónder enige betrokkenheid op elkaar.
Laatst was in het programma http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1285187 (Jelle Brandt Corstius reist door Rusland) een voormalig Russisch strijder (Afghanistan) te zien, die in tranen liet weten dat hij het in oorlogstijd pas goed had gehad: er was daar onderlinge verbondenheid! Hij en zijn acht manschappen vertrouwden volledig op elkaar. Maar nu, terug in Rusland, was het: iedereen trekt zijn eigen kar. De man had géén leven meer, in deze situatie.
Het is moeilijk voor de meeste kinderen om te beseffen dat ze zelf ook verdeeld zijn (in zichzelf).

Er staat dat de ouders 100% tevredenheidsgarantie krijgen. Op zich een nobel streven, maar waar blijft de stem voor en van de kinderen. Zij kunnen nog niet vertellen hoe ze zich voelen en hoe ze iets ervaren.
Begrijp me niet verkeerd, ik gun u uw succes en de ouders hun rust, maar kinderen zijn geen afzetmarkt.

Vriendelijke groet,
Sarah Morton

11 jaar geleden

Beste John,

Heb je inmiddels de eBooks en video’s ontvangen? Stuur anders nog even een mailtje naar info@babyslaapgids.nl dan maken we het snel in orde!

Voor de andere lezers: het staat natuurlijk iedereen vrij om wel of niet de eBooks en video’s te downloaden.

Je betaalt voor resultaat en het gemak. Niet alle ouders hebben zin of tijd om internet en boeken door te spitten op zoek naar een oplossing.

Het BabySlaapGids eBook biedt ouders een praktische handleiding voor het leren slapen van hun kindjes. Op een zachte en liefdevolle manier.

De Babyslaapgids methodes hebben niets met uitputting van je baby te maken of niet koesteren. Wie zou dat adviseren? Natuurlijk blijf je altijd je baby troosten en geruststellen!

Het is nooit goed om een baby een uur te laten huilen. Ik begrijp ook niet waarom die mevrouw dat gedaan heeft. Ik adviseer altijd je baby te troosten, gerust te stellen, te koesteren.

Beste Sarah, ik respecteer je mening en iedere ouder heeft natuurlijk recht op haar eigen opvoedstijl. Maar je zegt zelf dat je het eBook niet gelezen hebt.

Je artikel doet dus een aantal aannames die niet berusten op feiten maar op basis van een oude website uit 2007 en verouderde negatieve berichten op forums.

BabySlaapGids is een modern digitaal product met een 100% tevredenheidsgarantie.

Ben je als ouder niet tevreden met de producten, dan krijg je het bedrag terug. Eerlijk toch?

Iedere ouder krijgt de mogelijkheid om zelf te bepalen of het eBook behulpzaam is voor hun gezin. Ik respecteer verschillende opvoedstijlen en meningen.

Ouders kopen toch ook boeken en tijdschriften waarin ze zijn geinteresseerd?

Met hartelijke groeten en veel succes met je website,
Annelot Hofstede
http://www.BabySlaapGids.nl

11 jaar geleden

Hoi John,

dank voor het delen en voor de waarschuwing!
Waarschijnlijk staat er niets bijzonders in, maar ik kan me voorstellen dat je toch wel benieuwd was.
Het verbaasd me niets dat je geen respons krijgt, al kan het zijn dat mevrouw net op vakantie is.

Groeten,
Sarah

11 jaar geleden
John
Sarah Morton

Ik zou het verdraaide werkje wel eens willen lezen. Heb al betaald, maar door een technische storing niets kunnen downloaden. Mevrouw Slaapgids reageert ondertussen niet op mijn vragen. Een malafide slaap-kindje-slaap dame. Waar gaat het heen met de wereld.

11 jaar geleden

Beste Valentine,

dank voor het delen van je verhaal!
Voor mij is het ook altijd een verademing, iemand die zelfstandig kan denken en voelen.
Ja, als ouder kan het je uitputten als er iets met je kindje is en je weet niet hoe het komt of wat je eraan kunt doen. Des-kundigen kunnen daar listig op inspelen.
In de babyslaapgids staat inderdaad weinig waardevols, het helpt niet om je kindje beter te begrijpen. Het is een kant-en-klare gebruiksaanwijzing, die geen rekening houdt met de behoefte van een baby aan nabijheid.
Ik hoop dat het inmiddels beter gaat bij jullie thuis.

Zelf heb ik een boek (Wat je niet verteld is…) geschreven over de ontwikkeling van een kind. Wat het meemaakt in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij.
Ik heb geen methode, maar probeer te beschrijven wat de reden is waarom kinderen niet willen slapen, eten etc. Er zit altijd iets achter. Stress, een gevoel van onveiligheid, verborgen pijn, geboortetrauma’s. Het kan door omstandigheden zijn ontstaan, lang niet altijd door het handelen van de ouders.
Een pasgeboren baby is er niet op gebouwd om op zichzelf aangewezen te zijn. Het is hulpeloos en heeft nog geen besef van een afgezonderd, zelfstandig lichaampje. Geen wonder dat het pas kan of wil slapen als het tegen je aan ligt! Dan voelt het zich veilig.
Heeft u (voor overdag) wel eens een draagdoek of draagzak overwogen? In veel culturen is het gebruikelijk om baby’s de hele dag te dragen.
Ik heb nog nooit een kindje in een draagdoek zien huilen. Ze lijken juist heel gelukkig en ontspannen, heel anders dan kinderen wie weg worden gelegd.

De eerste paar bladzijden zijn hier te lezen: http://www.dus-sarah-morton.info/wat-je-niet-verteld-is-boek/uit-wat-je-niet-verteld-is/

Groetjes,
Sarah

11 jaar geleden
Valentine
Sarah Morton

Ha, wat een verademing… ik ergerde me ook behoorlijk aan de babyslaapgids.nl website. Als wanhopige ouder met een slecht-slapend kind wil je zó graag een oplossing. Dan ben je al gauw geneigd om daar geld voor te betalen. En die website speelt daar heel handig op in:
“Heb jij te maken met tenminste één van deze slaapproblemen:
Je hebt een slecht slapende baby die veel (huilend) wakker wordt.
Je baby valt alléén in slaap tijdens borstvoeding of het geven van een flesje.
Je moet steeds je bed uit om het fopspeentje aan je baby te geven.
Je baby moet altijd op je arm gewiegd worden om in slaap te kunnen vallen.
Je kindje slaapt overdag slecht.
Je baby WEIGERT te slapen, zelfs als hij erg vermoeid lijkt.
Je begint zelf ‘op’ te raken van alle slapeloze nachten.”

Ja, dat gaat over mijn kind! denk je, met grote kringen onder je ogen. Is dit dan het einde van slapeloze nachten? Tot dan toe geen woord over de prijzen… Maar alleen: download dan NU de babyslaapgids, waarna je doodleuk wordt doorgestuurd naar een betaalpagina.
Niet doen ouders! Laat je niet bedotten en neem een kijkje op deze website.

11 jaar geleden

Beoordeling De mogelijke nachtmerrie die BabySlaapGids heet..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This entry was posted in Actueel, Andersdenkenden, Goeroe, Heersende normen, Kinderen, Maatschappij, Moderne opvoeding, Onderzoek, Sprookjes and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.