De mogelijke nachtmerrie die BabySlaapGids heet.

Yes! Weer een goeroe die precies weet hoe je het slaapprobleem van je baby moet aanpakken.

Annelot Hofstede beweert dat je een baby in drie nachten kan leren doorslapen. Ze claimt een succespercentage van 93%. Voor haar gids vraagt ze bijna veertig euro, maar op haar website doet ze geheimzinnig over de methode. Je kunt dus niet van te voren bekijken of de methode je wel aanstaat, je moet vertrouwen op de niet-goed-geld-terug-garantie. Reden genoeg om haar product onder de loep te nemen.

Dus heb ik het Internet afgespeurd naar ervaringen van ouders. De methode komt neer op je kind stapsgewijs steeds minder aandacht geven ’s nachts en tijdens een middagdutje.
1. Ga zachtjes naar de babykamer.
2. geen geluid en licht
4. bekijk of de baby geen pijn heeft of een poepluier.
5. Wanneer uw baby verder in orde is, leg hem rustig neer. (pak de  niet op, dit is precies wat hij wil.)
6. Niet praten.
7. verlaat de kamer, zelfs als uw baby nog steeds huilt.
8. Wanneer uw baby nog steeds huilt nadat u het kamertje hebt verlaten
wacht dan nog 5 minuten en herhaal stappen 4 t/m 8. 9. Het belangrijkste is: pak uw baby niet op!
De eerste nacht zal u deze stappen meerdere malen moeten uitvoeren
totdat uw  moe wordt.

Niets meer dan gewoon de baby uitputten, door het niet te koesteren. Wel de baby in de gaten blijven houden. Toegegeven, er zijn extremere methodes, zoals de deur sluiten en tot de volgende ochtend niet naar het kind omkijken. De methode van de slaapgids is puur fysiek relatief veilig.

Hoewel de auteur verzekert dat je je kindje nog geen minuut hoeft laten huilen, als je je daar ongemakkelijk bij voelt, komt het daar toch op neer.

Van een forum: ‘Gisteren (De 1ste dag dus) heeft ze 2 uur aan 1 stuk door gehuild, maar viel toen uiteindelijk zelf in slaap en is ’s nachts slechts 1 keer wakker geworden, maar gelukkig zelf meteen weer in slaap gevallen’.

 

Instinctief willen baby’s dicht bij de moeder of vader zijn. De auteur drukt haar kopers echter op het hart dat de baby moet leren zelfstandig in slaap te vallen en je het wakker in de wieg moet leggen. Ouders die hun kind in slaap wiegen, krijgen een opgeheven vingertje: ‘Veel nieuwe ouders hebben de neiging om hun baby vast te houden en in slaap te wiegen, en al is dit de eerste weken prima, als een doorgaand patroon is het niet goed. U leert uw baby om van u afhankelijk te zijn om in slaap te komen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van slaapproblemen bij jonge kinderen: ze zijn niet meer in staat om zelfstandig in te slapen of door te slapen wanneer ze ’s nachts wakker worden’.

Maar hoe zit het met het basisvertrouwen, de behoefte aan hechting? Uit ander onderzoek blijkt dat een derde van de kinderen in rijke landen onveilig gehecht is.

Heel jonge aapjes vallen tegen de moeder aan in slaap, zo heeft de natuur het bedoeld. Het is een gezonde reactie van het kind niet alleen gelaten te willen worden. Dit patroon past alleen niet in het leven van moderne ouders! Daarom zijn ze ook zo moe. Ze denken voor een baby te kunnen zorgen, zonder verder iets aan hun dagritme (werk, huishouden, sociale leven) aan te passen.
‘Ik ontdekte dat het leren inslapen en laten doorslapen van onze baby, lag in precies te nemen stappen. Deze stappen moeten precies en consistent worden opgevolgd voor het gewenste resultaat’, zegt de auteur, waarmee ze suggereert dat bij iedere baby precies dezelfde methode werkt. Daarmee houdt ze geen rekening met de verschillen tussen baby’s. De ene baby schikt zich makkelijk, terwijl dit patroon voor andere baby’s een drama kan zijn. Ook houdt ze geen rekening met lichamelijke kwalen die niet met een standaard check te zien zijn. Denk aan krampen, hoofdpijn, oorpijn. Het is bewezen dat pijn en angst verzacht kunnen worden door liefdevolle aanraking.
Hoewel er een aantal ouders waren die zich positief uitlieten over de slaapgids, waren er ook veel die het ‘niks vonden’. Wat nou succespercentage van 93%?

‘Ik begon uitgebreid onderzoek te doen in wetenschappelijke artikelen over babyslaapproblemen en andere publicaties m.b.t. slaappatronen van baby’s. De prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten heeft zelfs een heus slaaplaboratorium waar ze onderzoek doen naar slaappatronen van baby’s en oudere kinderen. Men observeerde dat baby’s hun natuurlijke vermogen om zelfstandig in slaap te vallen en ’s nachts door te slapen, beter ontwikkelden wanneer zij wakker in hun bedje werden gelegd’, onderbouwt de auteur.

Het zegt me niets. Wetenschappelijk onderzoek kan makkelijk naar de hand gezet worden. Vaak wordt het gesponsord en gefinancieerd door belanghebbenden. Onderzoeken spreken elkaar vaak tegen. De hele Westerse cultuur streeft naar zo vroeg mogelijke emotionele zelfstandigheid. Ook bij kinderen proberen we dit zo jong mogelijk te trainen, hoewel we daar langzaam van aan het terugkomen zijn. En hoe kun je van ‘hun natuurlijke vermogen om zelfstandig in slaap te vallen’ spreken, als baby’s van nature in de nabijheid van de groep of het gezin zijn?

Lezersreactie op een forum: ‘Het is normaal dat baby’s ’s nachts wakker worden. Laten we alsjeblieft geen problemen zoeken dus, waar ze niet zijn’. (Zelfs ik word nog steeds 1 keer per nacht wakker, maar van een baby of peuter zou het ongewenst zijn??)

Maar als je mijn beschrijving te gekleurd vindt, bekijk de website gerust zelf: www.babyslaapgids.nl
Het is te begrijpen dat overspannen ouders makkelijk elke hoop aangrijpen en daarmee zijn ze een kwetsbare, makkelijke doelgroep. Een babyslaapgids, daar is over nagedacht!
Mijn eigen slaaptips zijn te vinden in De isoleerkamer, en die zijn gratis.

Op www.natuurlijkouderschap.org staat uitgebreide informatie hoe je voor harmonie kunt zorgen en je kindje op een veilige manier in je nabijheid kunt laten slapen. Tevens: Met een draagdoek of draagzak kun je de baby tegen je aan houden en heb je toch je handen vrij om iets anders te doen.

Weet er nog iemand een flopgids- of product, schrijf het me!
Sarah Morton. Redactie.

This entry was posted in Actueel, Andersdenkenden, Goeroe, Heersende normen, Kinderen, Maatschappij, Moderne opvoeding, Onderzoek, Sprookjes and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to De mogelijke nachtmerrie die BabySlaapGids heet.

Comments are closed.